Гренландия отчете най-високите температури от над 1000 години насам. Това сочи

...
Гренландия отчете най-високите температури от над 1000 години насам. Това сочи
Коментари Харесай

В Гренландия е най-топло от хилядолетие

Гренландия регистрира най-високите температури от над 1000 години насам. Това сочи ново изследване на сп. " Нейчър ", представено от " Асошиейтед прес ".

Новите данни акцентират възходящото влияние на провокираното от индивида изменение на климата върху естествения свят.

Установено е, че от 1995 година насам температурите са се повишили с 1,5 градуса по Целзий над междинните за XX в. Данните демонстрират, че така наречен " ледени ядра " на Гренландия - проби, извлечени посредством надълбоко сондиране на хладилник или пълен пласт лед - са се затоплили доста.

" Продължихме да следим повишение на температурите сред 90-те години и 2011 г. Вече имаме явен знак за световното стопляне ", съобщи създателят на проучването Мария Хьорхолд, глациолог от Института " Алфред Вегенер " в Германия.

Тъй като потреблението на изкопаеми горива освобождава въглерод в атмосферата и затопля планетата, учените предизвестяват, че държавните управления към момента не са създали нужните промени за попречване на най-лошите последствия от световното стопляне.

През ноември отчет на Организация на обединените нации откри, че голяма част от най-известните ледници в света могат да изчезнат до 2050 г. заради стоплянето на планетата. Очаква се от над 18 600 ледника, които организацията следи в 50 обекта от международното завещание, към 1/3 да изчезнат доникъде на века.

Друго изследване откри, че се чака 2/3 от ледниците в света да изчезнат до 2100 година

Ледените ядра на Гренландия, които разкриват информация за дълготрайни температурни промени, лишават време за разбор. За последно данните от ядрата бяха обновени през 1995 година Преди това се считаше, че Гренландия не се затопля толкоз бързо, колкото останалата част от Арктическия район.

Въпреки това, новите данни, добити през 2011 година, показват ускорено размразяване през последните 15 години.

" Това е значимо изобретение и удостоверява съмнението, че " изчезналото стопляне " в ледените ядра се дължи на обстоятелството, че ядрата се изчерпват, преди да настъпи мощното стопляне ", изясни климатологът Мартин Стендел от Датския метеорологичен институт.

Предишни данни сочат, че Гренландия се затопля с по-ниски темпове спрямо останалата част от Арктика, която се затопля четири пъти по-бързо от междинното за света. Сега обаче Гренландия, наподобява, наваксва.

Ледените ядра се употребяват за основаване на диаграма със междинните температури в Гренландия за интервал от над 1000 години, който обгръща от 1000 година до 2011 година

През първите 800 години температурите постепенно са се понижавали, след което са се повишили и още веднъж намалили преди трагичен скок през 90-те години.

Според Хьорхолд шансът пикът след 1995 година да се дължи на фактор, друг от изменението на климата, е " съвсем нулев ".

През 2019 година са взети нови проби от ледените ядра, само че те към момента се учат от учените.

Проучването демонстрира и че докато ледовете на Гренландия се топят, се освобождава и повече вода, което способства за повишаване на морското ниво.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР